Zapiekanka z cukinii i ryżu
1 kg obranej cukinii (4 średnie sztuki)
300 g obranej marchewki (3 średnie)
1 torebka surowego ryżu (użyłam brązowego)
100 g startego żółtego sera
2 średnie cebule
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
1 pęczek posiekanego koperku
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
5 średnich jajek
5 łyżek kaszy manny
sól
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie do cukinii wsypać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 30 minut, po tym czasie mocno w dłoniach odcisnąć.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Do miski wrzucić odciśniętą cukinię, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany ryż, startą marchewkę, natkę pietruszki, koperek, cebulkę, przyprawy oraz jajka i kaszę manną.
Całość doprawić w razie konieczności solą i włożyć do wysmarowanego i posypanego bułka tartą naczynia lub formy keksowej o wymiarach 35 x 11 x 7, 5 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut (grzanie górne i dolne)