Zapiekanka z cukinii i ryżu

1 kg obranej cukinii (4 średnie sztuki)

300 g obranej marchewki (3 średnie)

1 torebka surowego ryżu (użyłam brązowego)

100 g startego żółtego sera

2 średnie cebule

1 łyżka masła

4 ząbki czosnku

1 pęczek posiekanego koperku

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

5 średnich jajek

5 łyżek kaszy manny

sól

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie do cukinii wsypać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 30 minut, po tym czasie mocno w dłoniach odcisnąć.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

Do miski wrzucić odciśniętą cukinię, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany ryż, startą marchewkę, natkę pietruszki, koperek, cebulkę, przyprawy oraz jajka i kaszę manną.

Całość doprawić w razie konieczności solą i włożyć do wysmarowanego i posypanego bułka tartą naczynia lub formy keksowej o wymiarach 35 x 11 x 7, 5 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut (grzanie górne i dolne)