Pieczeń rzymska z pieczarkami i ogórkami kiszonymi

Do farszu mięsnego nie dodawałam żadnej bułki.

 

Farsz mięsny;

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki

0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

2 jajka

200 g kiszonych ogórków

300 g pieczarek

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka ostrej papryki

2 kopiaste łyżki majeranku

1 łyżka oleju

 

Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę i lekko odsączyć.

Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i dodać pokrojone pieczarki.

Mięso wymieszać z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkami, cebulą z pieczarkami oraz przyprawami.

 

Keksówkę o wymiarach 31 cm x 11,5 cm wyłożyć papierem pergaminowym (lub wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą )

Farsz włożyć do keksówki, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °, na około 50 minut

( przez 0,5 godziny piekłam pod przykryciem, potem już bez przykrycia )