Pieczeń rzymska z pieczarkami i ogórkami kiszonymi
Do farszu mięsnego nie dodawałam żadnej bułki.
Farsz mięsny;
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki
0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
2 jajka
200 g kiszonych ogórków
300 g pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
2 kopiaste łyżki majeranku
1 łyżka oleju
Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę i lekko odsączyć.
Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i dodać pokrojone pieczarki.
Mięso wymieszać z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkami, cebulą z pieczarkami oraz przyprawami.
Keksówkę o wymiarach 31 cm x 11,5 cm wyłożyć papierem pergaminowym (lub wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą )
Farsz włożyć do keksówki, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °, na około 50 minut
( przez 0,5 godziny piekłam pod przykryciem, potem już bez przykrycia )