Babka kawowa
2 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )
1 kopiasta łyżeczka sody
3 średnie jajka
0,5 szklanki cukru
1 płaska łyżka suchego budyniu czekoladowego
50 ml oleju ( około 5 łyżek )
3 kopiaste łyżki dowolnego dżemu
100 g rodzynek ( może być nieco więcej )
1 szklanka mocnego naparu z kawy
Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym dodać przesianą mąkę z sodą, budyń, olej, dżem, rodzynki oraz letni ( lub zimny ) napar z kawy, następnie wszystko utrzeć.
Formę na babkę z kominkiem o pojemności 1,5 l, wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, na około 35 minut ( grzanie górne i dolne )
Babkę po wystudzeniu polać lukrem.
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystko ucierać, aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy.