Babka kawowa

2 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )

1 kopiasta łyżeczka sody

3 średnie jajka

0,5 szklanki cukru

1 płaska łyżka suchego budyniu czekoladowego

50 ml oleju ( około 5 łyżek )

3 kopiaste łyżki dowolnego dżemu

100 g rodzynek ( może być nieco więcej )

1 szklanka mocnego naparu z kawy

 

Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym dodać przesianą mąkę z sodą, budyń, olej, dżem, rodzynki oraz letni ( lub zimny ) napar z kawy, następnie wszystko utrzeć.

Formę na babkę z kominkiem o pojemności 1,5 l, wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Ciasto wlać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, na około 35 minut ( grzanie górne i dolne )

Babkę po wystudzeniu polać lukrem.

 

Lukier;

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka gorącej wody

Wszystko ucierać, aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy.