Karczek w soku jabłkowym

1 kg karkówki wieprzowej ( lub łopatki )

400 ml soku jabłkowego

1 łyżeczka miodu

0,5 kg obranej cebuli

papryka ostra

suszony czosnek

sól

 

Mięso pokroić na 2 cm plastry ( nie rozbijać ) i natrzeć solą, czosnkiem, papryką, następnie odstawić na co najmniej 2 godziny.

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i ułożyć na dnie naczynia.

Plastry mięsa ułożyć na cebuli, następnie wlać sok jabłkowy wymieszany z miodem( można dodać trochę suszonych owoców np. rodzynki, żurawina, morele)

Całość przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C, około 1 godz i 40 minut.

Po tym czasie ściągnąć folię i piec 10 minut bez przykrycia.

Powstały sos z cebulą zmiksować blenderem aby był gęściejszy.

W razie konieczności można jeszcze zagęścić odrobiną mąki.