Karczek w soku jabłkowym
1 kg karkówki wieprzowej ( lub łopatki )
400 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka miodu
0,5 kg obranej cebuli
papryka ostra
suszony czosnek
sól
Mięso pokroić na 2 cm plastry ( nie rozbijać ) i natrzeć solą, czosnkiem, papryką, następnie odstawić na co najmniej 2 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i ułożyć na dnie naczynia.
Plastry mięsa ułożyć na cebuli, następnie wlać sok jabłkowy wymieszany z miodem( można dodać trochę suszonych owoców np. rodzynki, żurawina, morele)
Całość przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C, około 1 godz i 40 minut.
Po tym czasie ściągnąć folię i piec 10 minut bez przykrycia.
Powstały sos z cebulą zmiksować blenderem aby był gęściejszy.
W razie konieczności można jeszcze zagęścić odrobiną mąki.