Łopatka wieprzowa w sosie pomidorowym z piekarnika

1,5 kg łopatki wieprzowej

4 średnie cebule

2 liście laurowe

3 gałązki świeżego rozmarynu ( lub 0,5 łyżeczki suszonego )

8 dużych ząbków czosnku

sól

pieprz mielony

mąka do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

Do sosu potrzeba;

1 butelka passaty pomidorowej ( 700 g )

200 ml wody

0, 5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

Wszystkie składniki wymieszać.

 

Mięso pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem.

Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę.

Czosnek pokroić na mniejsze części.

 

Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i podsmażyć na gorącym oleju.

Na dno głębokiego naczynia wsypać pokrojoną w kostkę cebulę.

Na cebuli ułożyć podsmażone mięso, pomiędzy nim wcisnąć czosnek i liście laurowe.

Na górze położyć rozmaryn i całość zalać sosem pomidorowym

Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 2,5 godziny ( grzanie górne i dolne )

Czas pieczenia zależy od tego, jak duże są kawałki mięsa.

Wytworzony sos można zmiksować np. blenderem, ale nie jest to konieczne.