Łopatka wieprzowa w sosie pomidorowym z piekarnika
1,5 kg łopatki wieprzowej
4 średnie cebule
2 liście laurowe
3 gałązki świeżego rozmarynu ( lub 0,5 łyżeczki suszonego )
8 dużych ząbków czosnku
sól
pieprz mielony
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Do sosu potrzeba;
1 butelka passaty pomidorowej ( 700 g )
200 ml wody
0, 5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wszystkie składniki wymieszać.
Mięso pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę.
Czosnek pokroić na mniejsze części.
Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i podsmażyć na gorącym oleju.
Na dno głębokiego naczynia wsypać pokrojoną w kostkę cebulę.
Na cebuli ułożyć podsmażone mięso, pomiędzy nim wcisnąć czosnek i liście laurowe.
Na górze położyć rozmaryn i całość zalać sosem pomidorowym
Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 2,5 godziny ( grzanie górne i dolne )
Czas pieczenia zależy od tego, jak duże są kawałki mięsa.
Wytworzony sos można zmiksować np. blenderem, ale nie jest to konieczne.