Tarta kawowa na ucieranym spodzie z kajmakiem i mascarpone
Spód jest zrobiony z tradycyjnego ciasta na muffinki.
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
Ciasto;
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 szklanka przesianej mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonej kawy
0,5 szklanki mleka ( lub maślanki )
1 średnie jajko
1/3 szklanki oleju
Mokre składniki wymieszać, następnie wsypać suche i dokładnie utrzeć trzepaczką.
Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy na tartę tzw. owocówkę o średnicy 28 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 18 (do 20 ) minut ( grzanie górne i dolne )
Dodatkowo na galaretkę kawową przygotować;
6 łyżeczek mielonej kawy
600 ml gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny ( 20 g )
3 płaskie łyżki brązowego cukru
Kawę zaparzyć gorącą wodą, po chwili ostrożnie zlać płyn do garnuszka pozbywając się fusów.
Garnek z płyną kawą stawiamy na mały płomień, wsypujemy cukier i mieszamy, gdy kawa jest bardzo gorąca zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę cały czas mieszając aż żelatyna się rozpuści.
Kawę wystudzić i włożyć do lodówki aż stężeje, po czym pokroić na małe kawałeczki.
Masa kajmakowa z mascarpone;
250 g zimnego sera mascarpone
200 g zimnej masy kajmakowej
1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( można pominąć )
Mascarpone razem z kajmakiem i kawą ubić na sztywno.
Na wystudzone ciasto nałożyć masę kajmakową z mascarpone i posypać kawałkami kawowej galaretki.
Ciasto przechować w lodówce.