Tarta kawowa na ucieranym spodzie z kajmakiem i mascarpone

Spód jest zrobiony z tradycyjnego ciasta na muffinki.

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

 

Ciasto;

1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka kakao

1 szklanka przesianej mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonej kawy

0,5 szklanki mleka ( lub maślanki )

1 średnie jajko

1/3 szklanki oleju

 

Mokre składniki wymieszać, następnie wsypać suche i dokładnie utrzeć trzepaczką.

Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy na tartę tzw. owocówkę o średnicy 28 cm.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 18 (do 20 ) minut ( grzanie górne i dolne )

 

Dodatkowo na galaretkę kawową przygotować;

6 łyżeczek mielonej kawy

600 ml gorącej wody

3 łyżeczki żelatyny ( 20 g )

3 płaskie łyżki brązowego cukru

Kawę zaparzyć gorącą wodą, po chwili ostrożnie zlać płyn do garnuszka pozbywając się fusów.

Garnek z płyną kawą stawiamy na mały płomień, wsypujemy cukier i mieszamy, gdy kawa jest bardzo gorąca zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę cały czas mieszając aż żelatyna się rozpuści.

Kawę wystudzić i włożyć do lodówki aż stężeje, po czym pokroić na małe kawałeczki.

 

Masa kajmakowa z mascarpone;

250 g zimnego sera mascarpone

200 g zimnej masy kajmakowej

1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( można pominąć )

Mascarpone razem z kajmakiem i kawą ubić na sztywno.

Na wystudzone ciasto nałożyć masę kajmakową z mascarpone i posypać kawałkami kawowej galaretki.

Ciasto przechować w lodówce.