Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną duszoną w soku z kiszonych ogórków

3 polędwiczki wieprzowe ( opcjonalnie )

2 płaskie łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka masła klarowanego

 

Marynata do mięsa;

1, 5 litra wody

3 łyżki soli

1 łyżeczka suszonej mielonej kolendry

2 łyżeczki musztardy

5 kulek ziela angielskiego

4 ząbki posiekanego czosnku

2 liście laurowe

1 łyżeczka ziarnistego pieprzu

Składniki marynaty zagotować i wystudzić.

Polędwiczki zalać marynatą i odstawić na około 12 godzin

 

Sos śmietanowy;

600 g słodkiej śmietanki 30 %

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

300 g pieczarek

szczypta soli

2 małe posiekane ząbki czosnku

Pieczarki pokroić na plasterki i posmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa.

Wszystkie składniki sosu wymieszać.

 

Do zagęszczenia sosu;

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

50 ml wody

 

Wykonanie;

Polędwiczki wyjęte z marynaty wytrzeć, pokroić na spore kawałki i natrzeć papryką.

Masło rozpuścić na patelni i obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron.

Następnie polędwiczki przełożyć do naczynia, dodać podsmażone pieczarki i sos śmietanowy.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut, bez przykrycia (grzanie górne i dolne)

Po tym czasie mięso wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem, a sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

 

Kasza gryczana w soku z kiszonych ogórków;

3 torebki prażonej kaszy gryczanej

1 duża cebula

2 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżka masła

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

0,5 litra soku z kiszonych ogórków

250 ml zimnej wody

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle.

Kaszę gryczaną wyjąć z torebek, wsypać do podsmażonej cebuli, wlać zimną wodę i sok z ogórków, dodać posiekany czosnek i sól.

Dusić pod przykryciem około 25 minut, do momentu aż kasza zmięknie i cały płyn wyparuje ( w razie konieczności dolewać ciepłej wody)

Całość doprawić mielonym pieprzem.