Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną duszoną w soku z kiszonych ogórków
3 polędwiczki wieprzowe ( opcjonalnie )
2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka masła klarowanego
Marynata do mięsa;
1, 5 litra wody
3 łyżki soli
1 łyżeczka suszonej mielonej kolendry
2 łyżeczki musztardy
5 kulek ziela angielskiego
4 ząbki posiekanego czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
Składniki marynaty zagotować i wystudzić.
Polędwiczki zalać marynatą i odstawić na około 12 godzin
Sos śmietanowy;
600 g słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
300 g pieczarek
szczypta soli
2 małe posiekane ząbki czosnku
Pieczarki pokroić na plasterki i posmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa.
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Do zagęszczenia sosu;
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml wody
Wykonanie;
Polędwiczki wyjęte z marynaty wytrzeć, pokroić na spore kawałki i natrzeć papryką.
Masło rozpuścić na patelni i obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron.
Następnie polędwiczki przełożyć do naczynia, dodać podsmażone pieczarki i sos śmietanowy.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut, bez przykrycia (grzanie górne i dolne)
Po tym czasie mięso wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem, a sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Kasza gryczana w soku z kiszonych ogórków;
3 torebki prażonej kaszy gryczanej
1 duża cebula
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
0,5 litra soku z kiszonych ogórków
250 ml zimnej wody
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle.
Kaszę gryczaną wyjąć z torebek, wsypać do podsmażonej cebuli, wlać zimną wodę i sok z ogórków, dodać posiekany czosnek i sól.
Dusić pod przykryciem około 25 minut, do momentu aż kasza zmięknie i cały płyn wyparuje ( w razie konieczności dolewać ciepłej wody)
Całość doprawić mielonym pieprzem.