Surówka z białej kapusty w słodko-kwaśnym sosie
Smakiem przypomina surówkę z chińskiej restauracji
Można ją przechowywać w słoiczku w lodówce przez około 2 tygodnie.
1 mała główka białej ( 1 kg)
2 nieduże marchewki
Sos;
5 łyżek octu ryżowego ( około 50 – 60 ml )
3 łyżki cukru ( 50 g )
3 średnie ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę)
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
Kapustę obrać z wierzchnich liści i poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Składniki sosu podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści.
Ciepły sos wymieszać z kapustą i marchewką po czym odstawić na co najmniej 2 godziny do przegryzienia.