Surówka z białej kapusty w słodko-kwaśnym sosie

Smakiem przypomina surówkę z chińskiej restauracji

Można ją przechowywać w słoiczku w lodówce przez około 2 tygodnie.

 

1 mała główka białej ( 1 kg)

2 nieduże marchewki

Sos;

5 łyżek octu ryżowego ( około 50 – 60 ml )

3 łyżki cukru ( 50 g )

3 średnie ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę)

2 łyżki oleju

1 płaska łyżeczka soli

 

Kapustę obrać z wierzchnich liści i poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Składniki sosu podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści.

Ciepły sos wymieszać z kapustą i marchewką po czym odstawić na co najmniej 2 godziny do przegryzienia.