Bardzo soczyste kotlety mielone z ogórkami kiszonymi

1 kg mielonego mięsa ( użyłam szynki wieprzowej )

2 kajzerki

4 średnie ogórki kiszone ( 250 g )

2 średnie cebule

2 jajka

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

 

Dodatkowo;

bułka tarta do panierki

 

Wykonanie;

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kajzerki namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozmoknięte lekko odcisnąć ( tak aby pozostała w nich jeszcze woda )

Do miski włożyć mielone mięso, cebule pokrojone w kostkę, starte ogórki razem z powstałą wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz oraz lekko odciśnięte kajzerki.

Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić na 0,5 godziny.

Po tym czasie formować kotleciki, następnie panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.

 

Mielone można również upiec w piekarniku bez panierki.

Wtedy pieczemy je koło 25 – 30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (grzanie górne i dolne)