Bardzo soczyste kotlety mielone z ogórkami kiszonymi
1 kg mielonego mięsa ( użyłam szynki wieprzowej )
2 kajzerki
4 średnie ogórki kiszone ( 250 g )
2 średnie cebule
2 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki soli
Dodatkowo;
bułka tarta do panierki
Wykonanie;
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kajzerki namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozmoknięte lekko odcisnąć ( tak aby pozostała w nich jeszcze woda )
Do miski włożyć mielone mięso, cebule pokrojone w kostkę, starte ogórki razem z powstałą wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz oraz lekko odciśnięte kajzerki.
Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić na 0,5 godziny.
Po tym czasie formować kotleciki, następnie panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.
Mielone można również upiec w piekarniku bez panierki.
Wtedy pieczemy je koło 25 – 30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (grzanie górne i dolne)