Ciasto na mleczku kokosowym
Tym razem przerobiłam tradycyjne ciasto na jogurtach greckich nazywanym oszukanym sernikiem.
Nie dodawałam żadnego tłuszczu, a jogurty zastąpiłam mleczkiem kokosowym.
Ciasto podczas pieczenia się rozwarstwia tworząc warstwę z budyniem i kokosem.
150 g herbatników typu petitki
3 puszki mleczka kokosowego ( każda po 400 ml )
3 suche budynie śmietankowe
6 średnich jajek
100 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru ( do usztywnienia piany )
Blaszkę o wymiarach 23 cm x 33 cm ( lub mniejszą ) wyłożyć papierem pergaminowym, następnie na dnie ułożyć herbatniki.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do utartych żółtek wlać mleczka kokosowe, po czym wsypać wiórki i budynie.
Całość lekko zmiksować, następnie dodać ubite na sztywno z dwoma łyżkami cukru białka.
Wszystko delikatnie i krótko zmiksować mikserem na małych obrotach.
Masę wlać delikatnie na herbatniki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 60 minut ( grzanie górne i dolne)
Studzić w wyłączonym piekarniku.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.