Ciasto na mleczku kokosowym

Tym razem przerobiłam tradycyjne ciasto na jogurtach greckich nazywanym oszukanym sernikiem.

Nie dodawałam żadnego tłuszczu, a jogurty zastąpiłam mleczkiem kokosowym.

Ciasto podczas pieczenia się rozwarstwia tworząc warstwę z budyniem i kokosem.

 

150 g herbatników typu petitki

3 puszki mleczka kokosowego ( każda po 400 ml )

3 suche budynie śmietankowe

6 średnich jajek

100 g wiórek kokosowych

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki cukru ( do usztywnienia piany )

 

Blaszkę o wymiarach 23 cm x 33 cm ( lub mniejszą ) wyłożyć papierem pergaminowym, następnie na dnie ułożyć herbatniki.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Do utartych żółtek wlać mleczka kokosowe, po czym wsypać wiórki i budynie.

Całość lekko zmiksować, następnie dodać ubite na sztywno z dwoma łyżkami cukru białka.

Wszystko delikatnie i krótko zmiksować mikserem na małych obrotach.

Masę wlać delikatnie na herbatniki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 60 minut ( grzanie górne i dolne)

Studzić w wyłączonym piekarniku.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

mle