Gulasz wołowy po burgundzku

Zamiast świeżych pieczarek, użyłam grzybów z puszki, a cebulę zamieniłam na marynowaną ze słoiczka

 

1 kg mięsa wołowego

300 g surowego boczku wędzonego

400 g obranej marchewki

1 puszka małych pieczarek w słonej zalewie ( 230 g po odcieku )

1 słoiczek marynowanej cebulki ( 150 g po odcieku )

4 duże ząbki czosnku

250 ml wytrawnego czerwonego wina

500 ml bulionu

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

0, 5 łyżeczki mielonego kminku

1 kopiasta łyżka mąki

3 łyżki oleju

 

Mięso i boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju.

Następnie dodać pokrojoną w grube plastry marchewkę ( grubość około 8 mm )

Po czym dodać odsączone z zalewy pieczarki, cebulkę i pokrojony w plastry czosnek.

Całość podsmażyć aż składniki lekko się zrumienią, następnie wsypać przyprawy i mąkę.

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać wino wymieszane z bulionem.

Całą potrawę przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 2,5 godziny.