Gulasz wołowy po burgundzku
Zamiast świeżych pieczarek, użyłam grzybów z puszki, a cebulę zamieniłam na marynowaną ze słoiczka
1 kg mięsa wołowego
300 g surowego boczku wędzonego
400 g obranej marchewki
1 puszka małych pieczarek w słonej zalewie ( 230 g po odcieku )
1 słoiczek marynowanej cebulki ( 150 g po odcieku )
4 duże ząbki czosnku
250 ml wytrawnego czerwonego wina
500 ml bulionu
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
0, 5 łyżeczki mielonego kminku
1 kopiasta łyżka mąki
3 łyżki oleju
Mięso i boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju.
Następnie dodać pokrojoną w grube plastry marchewkę ( grubość około 8 mm )
Po czym dodać odsączone z zalewy pieczarki, cebulkę i pokrojony w plastry czosnek.
Całość podsmażyć aż składniki lekko się zrumienią, następnie wsypać przyprawy i mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać wino wymieszane z bulionem.
Całą potrawę przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 2,5 godziny.