Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem 12

 

Ciasto;
500 g mąki
około 0,5 litra maślanki lub kefiru

Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, następnie wykrawać szklanką kółka i nałożyć farsz ze szpinaku. Dokładnie zlepić brzegi i wrzucić do osolonego wrzątku z niewielką ilością oleju.
Po wypłynięciu gotować około 3-4 minuty.

 

Farsz;
450-500 g mrożonego szpinaku (w liściach)
250 g białego sera
4 ugotowane średnie ziemniaki
3 lub 4 ząbki czosnku
1 cebula
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu aż będzie szklista.
Ugotowane i ostudzone w osolonej wodzie ziemniaki oraz ser przecisnąć przez praskę.
Szpinak podsmażyć na maśle, do momentu aż wyparuje cała woda, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do ziemniaków z serem dodać podsmażoną cebulkę i szpinak.
Całość doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

  • Kasia

    Witam. Widzę że w przepisie zamiast wody jest maślanka lub kefir. Proszę mi powiedziwć czym takie ciasto wyrobione z wodą różni się od tego z kefirem lub maślanką?

    • Weronika Chilmon

      Jest delikatniejsze, ale to już trzeba samemu wypróbować i ocenić.

  • Agnieszka

    Ja zamiest wody używam letniego mleka, ciasto jest delikatne a pierogi smaczniejsze

    • Weronika Chilmon

      Rozumiem, ale to akurat jest całkiem inne ciasto. Pozdrawiam serdecznie