Sernik z mlekiem zagęszczonym i jagodami

sernik-z-mlekiem-zageszczonym-i-jagodami

Aby ożywić kolor jagód po upieczeniu, posmarowałam je glazurą z przeźroczystej galaretki

Ciasto :

1,5 szklanki mąki tortowej ( 240 g )

0,5 szklanki cukru pudru ( 60 g )

100 g masła o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 średnie jajko

szczypta soli

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść ( nie potrzeba schładzać je w lodówce )

Formę do tarty o średnicy 30 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem.

Następnie ciasto nakłuć widelcem.

 

Masa serowa;

600 g mielonego twarogu( może być z wiaderka )

1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego ( 460 g )

1 suchy budyń

250 g jagód

Twaróg wymieszać z mlekiem i budyniem, po czym wylać na surowe ciasto.

Na górze ułożyć jagody i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 30 minut ( grzanie górne i dolne )

Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku na 1,5 godziny, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Górę zimnego ciasta posmarować glazurą z galaretki

 

Glazura;

100 ml gorącej wody

3 łyżeczki przezroczystej galaretki

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będzie tężeć, następnie za pomocą pędzelka posmarować jagody.

sernik-z-mlekiem-zageszczonym-i-jagodami-przed-wlozeniem-do-piekarnika

sernik-z-mlekiem-zageszczonym-i-jagodami3

3 komentarze

  1. aga pisze:

    Pysznie się prezentuje 🙂

  2. Beata pisze:

    Wyglada cudownie! Mam piekarnik tylko z termoobiegiem albo sama góra. Dam rade?

    • Weronika Chilmon pisze:

      Poprawiłam przepis, dziękuję za zwrócenie uwagi. Piekłam grzaniem górnym i dolnym, bez termoobiegu .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*