Mleczna kanapka nieco inaczej

mleczna-kanapka-nieco-inaczej1

Gdyby biszkopty okazały się zbyt twarde, to przed ułożeniem na masie mlecznej nasączyć je lekko alkoholem lub herbatą

 

Ciasto;

3 duże jajka

4 łyżki cukru

3 kopiaste łyżki mąki tortowej

1 łyżka maki ziemniaczanej

1 płaska łyżka kakao

0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem pergaminowym

Następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 10 minut (grzanie górne i dolne)

 

Masa mleczna;

50 ml zimnego mleka

3 łyżeczki cukru waniliowego ( z prawdziwą wanilią )

125 g masła o temperaturze pokojowej

300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym

250 g mleka w proszku ( nie granulowane )

Cukier waniliowy wymieszać w mleku aż się rozpuści.

Masło utrzeć, wlewając porcjami zimne mleko z cukrem waniliowym, następnie dodać serek waniliowy i wymieszać.

Na końcu wsypać mleko w proszku, ponownie wymieszać i wyłożyć na upieczony spód biszkoptowy.

 

Dodatkowo przygotować;

100 g okrągłych miękkich biszkoptów

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka masła

70 ml mleka

Czekoladę z mlekiem i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Biszkopty ułożyć na masie mlecznej i polać rozpuszczoną czekoladą.

mleczna-kanapka-nieco-inaczej49

mleczna-kanapka-nieco-inaczej3

mleczna-kanapka-nieco-inaczej50