Mleczna kanapka nieco inaczej
Gdyby biszkopty okazały się zbyt twarde, to przed ułożeniem na masie mlecznej nasączyć je lekko alkoholem lub herbatą
Ciasto;
3 duże jajka
4 łyżki cukru
3 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem pergaminowym
Następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 10 minut (grzanie górne i dolne)
Masa mleczna;
50 ml zimnego mleka
3 łyżeczki cukru waniliowego ( z prawdziwą wanilią )
125 g masła o temperaturze pokojowej
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
250 g mleka w proszku ( nie granulowane )
Cukier waniliowy wymieszać w mleku aż się rozpuści.
Masło utrzeć, wlewając porcjami zimne mleko z cukrem waniliowym, następnie dodać serek waniliowy i wymieszać.
Na końcu wsypać mleko w proszku, ponownie wymieszać i wyłożyć na upieczony spód biszkoptowy.
Dodatkowo przygotować;
100 g okrągłych miękkich biszkoptów
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
70 ml mleka
Czekoladę z mlekiem i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Biszkopty ułożyć na masie mlecznej i polać rozpuszczoną czekoladą.