Użądlenie pszczoły

uzadlenie-pszczoly

Jest to niemieckie ciasto które nazywa się Bienenstich, oblane jest chrupiącą polewę z płatkami migdałowymi.W Polsce można go jeszcze spotkać pod nazwą Pszczółka.

 

Polewa z płatkami migdałowymi;

1 kopiasta łyżka masła ( może być więcej )

2 łyżeczki cukru waniliowego

80 g płatków migdałowych

Masło rozpuścić z cukrem, następnie wsypać płatki migdałowe i zagotować.

( można dodać 1 łyżkę miodu )

 

Drożdżowy zaczyn;

25 g świeżych drożdży

50 ml ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

Do ciepłego mleka dodać cukier oraz pokruszone drożdże i dodać pokruszone drożdże.

Całość wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Ciasto;

2 szklanki mąki tortowej ( 320 g)

2 łyżki cukru

100 ml mleka

80 g masła

1 żółtko

szczypta soli

Mleko z cukrem i masłem lekko podgrzać

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli oraz żółtko.

Następnie wlać letnie mleko z masłem i dodać wyrośnięty zaczyn.

Wszystko zagnieść aż ciasto będzie jednolite ( około 5 minut)

Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W tym czasie tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowań masłem i obsypać bułka tartą.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozpłaszczyć i włożyć do tortownicy ( rękoma rozciągnąć ciasto aż do brzegów)

Ciasto w foremce przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika górę polać letnią polewą z płatkami migdałowymi.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° przez 20 minut ( grzanie górne i dolne )

Zimne ciasto po upieczeniu przełożyć kremem budyniowym.

 

Krem budyniowy;

400 mleka

1 budyń śmietankowy

2 płaskie łyżki mąki pszennej

1 żółtko

5 łyżek cukru

200 g masła o temperaturze pokojowej

W połowie szklanki mleka wymieszać budyń z żółtkiem i mąką.

Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie wlać mieszaninę i ugotować budyń.

Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu.

uzadlenie-pszczoly30

4 komentarze

  1. cóż za nazwa 🙂 ciekawa jestem dlaczego akurat taka 🙂

    • Weronika Chilmon pisze:

      Nazwa niemiecka, prawdopodobnie pochodzi od jakiegoś piekarza

      • Joanna pisze:

        Niezupelnie Weroniko. 😀
        Zeby to wyjasnic nalezy cofnac sie w czasie do roku 1474. Ciasto zostalo upieczone wtedy w miescie Andernach. A jak do tego doszlo? Otoz mieszkancy sasiadujacego miasteczka Linz byli wsciekli na swojego cesarza, ktory obiecal pieniadze mieszkancom Anderdach. Problem polegal jednak na tym, ze w Linz pieniedzy tez brakowalo. O swicie miedzkancy Linz zaatakowali miasteczko Anderdach. Atak zakonczyl sie jednak ich kleska gdyz w tym samym czasie 2 mlodych chlopcow, uczniow z cukierni, majacych ochote na cos slodkiego, podkradalo miod z uli stojacych na murach obronnych miasteczka Anderdach. Slyszac i widzac zblizajace sie niebezpieczenstwo, dlugo sie nie zastanawiajac, zaczeli rzucac ule w kierunku najezdzcy. Rozwscieczone pszczoly dotkliwie kasaly najezdzcow z Linz powodujac tym samym ich odwrot i ratujac miasto. W podziece, nastepnego dnia, mlodziency otrzymali slodkie ciasto polane miodem i migdalami. Ciasto nazwano Bienenstich czyli ‚ukaszenie pszczoly’ jak piszesz. Posagi dwoch bohaterskich mlodych cukiernikow zdobia po dzis dzien brame wjazdowa do miasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*