Szarlotka jogurtowa bez pieczenia
Użyłam formy o wymiarach 24 cm X 24 cm,ale można użyć większej ponieważ ciasto jest dość wysokie
17 szt podłużnych biszkoptów
5 jogurtów o smaku pieczonego jabłka ( każdy o wadze 330 g )
1 słoik prażonych jabłek z rodzynkami
4 galaretki cytrynowe
750 ml gorącej wody
Do nasączenia;
200 ml zimnej wody z cytryną
Biszkopty lekko nasączyć wodą z cytryną i wyłożyć nimi spód formy
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Do miski wlać jogurty, dodać 0,5 słoika prażonych jabłek i wymieszać.
Następnie do jogurtów wlać gęstniejącą galaretkę i ponownie dobrze wszystko wymieszać.
Całość wylać na biszkopty i odstawić do lodówki aż stężeje.
Dodatkowo przygotować;
2 galaretki agrestowe
0,5 litra gorącej wody
Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić po czym dodać pozostałe 0,5 słoika prażonych jabłek.
Wszystko wymieszać odstawić do lekkiego stężenia i wlać na masę jogurtową.
Całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Przed podaniem można również ciasto ozdobić rozetką bitej śmietany.