Szarlotka jogurtowa bez pieczenia

Szarlotka jogurtowa bez pieczenia

 

Użyłam formy o wymiarach 24 cm X 24 cm,ale można użyć większej ponieważ ciasto jest dość wysokie

17 szt podłużnych biszkoptów

5 jogurtów o smaku pieczonego jabłka ( każdy o wadze 330 g )

1 słoik prażonych jabłek z rodzynkami

4 galaretki cytrynowe

750 ml gorącej wody

Do nasączenia;

200 ml zimnej wody z cytryną

Biszkopty lekko nasączyć wodą z cytryną i wyłożyć nimi spód formy

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Do miski wlać jogurty, dodać 0,5 słoika prażonych jabłek i wymieszać.

Następnie do jogurtów wlać gęstniejącą galaretkę i ponownie dobrze wszystko wymieszać.

Całość wylać na biszkopty i odstawić do lodówki aż stężeje.

 

Dodatkowo przygotować;

2 galaretki agrestowe

0,5 litra gorącej wody

Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić po czym dodać pozostałe 0,5 słoika prażonych jabłek.

Wszystko wymieszać odstawić do lekkiego stężenia i wlać na masę jogurtową.

Całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce

Przed podaniem można również ciasto ozdobić rozetką bitej śmietany.

Szarlotka jogurtowa bez pieczenia0

 

Szarlotka jogurtowa bez pieczenia00

Szarlotka jogurtowa bez pieczenia6