Sałatka z bobem i serem feta
Sałatkę zrobiłam wg z przepisu mojej przyjaciółki Joli, zmieniłam tylko rodzaj makaronu i zamiast papryki konserwowej dałam świeżą.
1 paczka mrożonego bobu ( 450 g)
200 g suchego makaronu pełnoziarnistego
1 opakowanie sera feta ( 270 g )
1 mała papryka czerwona
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
1 pęczek posiekanego szczypiorku
Mrożony bób ugotować do miękkości ( około 10 minut) w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, po wystygnięciu obrać z łupinek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić
Do miski włożyć makaron, obrany z łupinek bób, pokrojoną w kostke paprykę i pokrojony w kostkę
ser feta.
Majonez wymieszać z jogurtem oraz przecisnietym przez praskę czosnkiem i dodać do sałatki.
Całość delikatnie wymieszać doprawiając pieprzem i w razie konieczności solą.
Gotową sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem