Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami

Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami13

 

Biszkopt;
4 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki kakao

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wszystko delikatnie wymieszać i wlać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym.
Piec w temp.180 stopni, około 10 minut.
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę, papierem do góry.
Papier zdjąć, następnie ciasto razem ze ściereczką zwinąć w rulon i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masa;
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
10 g żelatyny
0,5 szklanki mleka
200 g borówki amerykańskiej

Żelatynę zalać zimnym mlekiem,odstawić na 10 minut po czym rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania )
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Mascarpone lekko utrzeć, dodać ubitą kremówkę, i wymieszać dodając owoce oraz letnią żelatynę.
Zimny biszkopt rozwinąć, wysmarować tężejącą masą i zawinąć

Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami5
Gotową roladę można posypać cukrem pudrem, albo tak jak w tym przypadku posmarować dowolnym kremem czekoladowym i ozdobić kruchymi ciasteczkami czekoladowymi typu Malti Keks

Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami4

Szybki krem czekoladowy;
0,5 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1,5 tabliczki czekolady deserowej
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać.