Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Do wypieku użyłam tortownicy o średnicy 29 cm, oraz szklanki o pojemności 250 ml

Ciasto;

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao ( można pominąć )

150 g gorzkiej czekolady (o dużej zawartości kakao )

5 jajek

150 ml oleju

szczypta soli

1 kg małych gruszek

Czekoladę roztopić w ciepłym mleku, po czym ostudzić.

Jaja ubić z cukrem i ze szczyptą soli na puszystą masę, po czym wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, następnie wlać mleko z czekoladą i olej.

Wszystko wymieszać (używam robota  ETA GRATUSSINO ) i wlać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy.

Na górze ułożyć obrane połówki gruszek.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 45 minut ( grzanie górne i dolne )

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Ciasto czekoladowe z gruszkami00

Ciasto czekoladowe z gruszkami0

Ciasto czekoladowe z gruszkami000