Ciasto czekoladowe z gruszkami
Do wypieku użyłam tortownicy o średnicy 29 cm, oraz szklanki o pojemności 250 ml
Ciasto;
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao ( można pominąć )
150 g gorzkiej czekolady (o dużej zawartości kakao )
5 jajek
150 ml oleju
szczypta soli
1 kg małych gruszek
Czekoladę roztopić w ciepłym mleku, po czym ostudzić.
Jaja ubić z cukrem i ze szczyptą soli na puszystą masę, po czym wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, następnie wlać mleko z czekoladą i olej.
Wszystko wymieszać (używam robota ETA GRATUSSINO ) i wlać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy.
Na górze ułożyć obrane połówki gruszek.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 45 minut ( grzanie górne i dolne )
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem