Goleń wołowa na dziko
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
1,5 kg goleni wołowej ( lub innej wołowiny)
2 łyżki smalcu
3 średnie cebule pokrojone w półplasterki
sól, mielony pieprz
słodka śmietanka
Zalewa;
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
2 średnie cebule ( pokrojone w półplasterki ))
3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 łyżeczki cukru
2 marchewki pokrojone wzdłuż na plastry
3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zalewy zagotować i wystudzić.
Zimną zalewą zalać mięso i odstawić do lodówki na 3 dni, obracając co parę godzin
Po tym czasie mięso opłukać, wysuszyć, natrzeć solą oraz mielonym pieprzem.
W garnku rozpuścić smalec i mocno obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia ( lub brytfanki )
Na mięsie ułożyć świeżą cebulę pokrojoną w półplasterki oraz marchewkę z zalewy.
Naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 ° C na około 2 godziny.
Mięso wyjąć, sos zmiksować razem z cebulą i marchewką, po czym wlać słodką śmietankę ( ilość śmietany zależy jak gęsty chcemy mieć sos)
Sos można doprawić dodatkowo paroma kroplami maggi ( lub sosu sojowego )