Goleń wołowa na dziko

golen-wolowa-na-dziko9

 

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

1,5 kg goleni wołowej ( lub innej wołowiny)

2 łyżki smalcu

3 średnie cebule pokrojone w półplasterki

sól, mielony pieprz

słodka śmietanka

 

Zalewa;

1 szklanka octu 10%

3 szklanki wody

2 średnie cebule ( pokrojone w półplasterki ))

3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry

3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

5 ziarenek jałowca

1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego

2 łyżeczki cukru

2 marchewki pokrojone wzdłuż na plastry

3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki zalewy zagotować i wystudzić.

Zimną zalewą zalać mięso i odstawić do lodówki na 3 dni, obracając co parę godzin

Goleń

Po tym czasie mięso opłukać, wysuszyć, natrzeć solą oraz mielonym pieprzem.

W garnku rozpuścić smalec i mocno obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia ( lub brytfanki )

Na mięsie ułożyć świeżą cebulę pokrojoną w półplasterki oraz marchewkę z zalewy.

Gollenn

Naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 ° C na około 2 godziny.

Mięso wyjąć, sos zmiksować razem z cebulą i marchewką, po czym wlać słodką śmietankę ( ilość śmietany zależy jak gęsty chcemy mieć sos)

Sos można doprawić dodatkowo paroma kroplami maggi ( lub sosu sojowego )