Zupa Gyros

Zupa Gyros3

 

1 kg mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 przyprawa gyros
3 łyżki oleju
3 kolorowe papryki
1 mała papryczka pepperoni (niekoniecznie)
2 zupy cebulowe
4-5 łyżek ketchupu pikantnego
1 puszka kukurydzy
2 litry wody (może być mniej)
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 łyżka przyprawy do zup w płynie
sól

Mięso pokroić w kosteczkę lub paski, smażyć na gorącym oleju następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Całość smażyć aż mięso będzie miękkie po czym dodać przyprawę gyros.
Usmażone mięso odstawić na 2 godziny aż całość dobrze przejdzie przyprawą.

Mięso przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojone papryki i kukurydzę.
Wlać wodę, po czym całość zagotować i wsypać zupy cebulowe oraz dodać ketchup.
Wszystko gotować około 5 minut, odstawić i wlać śmietanę.
Całość doprawić solą i przyprawą do zup w płynie.