Kruche ciasto z masą śmietanową i porzeczką

p

Surowego ciasta nie potrzeba schładzać w lodówce

Ciasto;

2 szklanki mąki tortowej ( 300 g )

0,5 szklanki cukru pudru

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia ( 10 g )

1 łyżeczka cukru waniliowego

125 g masła o temperaturze pokojowej

1 średnie jajko

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.

 

Tortownicę o średnicy 29 cm wysmarować tłuszczem, po czym wylepić ciastem dno oraz brzeg do połowy wysokości.

Następnie nakłuć ciasto widelcem i wlać masę śmietanową z porzeczką

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C piec około 50 minut ( grzanie górne i dolne)

 

Masa;

400 g śmietany kremówki 30 %

8 łyżek cukru (150 g )

3 łyżeczki cukru waniliowego

2 budynie waniliowe

4 jajka

Dodatkowo przygotować ;

400 g obranej czerwonej porzeczki ( lub jagód )

Wszystkie składniki masy utrzeć, po czym wsypać owoce i wymieszać.

p1p2p3p4