Kruche ciasto z masą śmietanową i porzeczką
Surowego ciasta nie potrzeba schładzać w lodówce
Ciasto;
2 szklanki mąki tortowej ( 300 g )
0,5 szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia ( 10 g )
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 średnie jajko
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.
Tortownicę o średnicy 29 cm wysmarować tłuszczem, po czym wylepić ciastem dno oraz brzeg do połowy wysokości.
Następnie nakłuć ciasto widelcem i wlać masę śmietanową z porzeczką
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C piec około 50 minut ( grzanie górne i dolne)
Masa;
400 g śmietany kremówki 30 %
8 łyżek cukru (150 g )
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
4 jajka
Dodatkowo przygotować ;
400 g obranej czerwonej porzeczki ( lub jagód )
Wszystkie składniki masy utrzeć, po czym wsypać owoce i wymieszać.