Sałatka porowa z warzywami i jabłkiem
2 średnie pory
1 mały słoiczek marynowanych ( krojonych) pieczarek
1 puszka zielonego groszku
2 średnie ogórki konserwowe
1 jabłko
20 dag sera żółtego (niekoniecznie)
(można dodać również kukurydzę z puszki i ugotowane jajka na twardo )
sos;
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu
1 płaska łyżeczka musztardy
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu wymieszać
Jasną cześć pora pokroić w półplasterki i sparzyć na sicie, po czym szybko przelać zimną wodą i odstawić aż do odsączenia.
Ogórki pokroić w małą kosteczkę następnie wraz z pieczarkami i groszkiem również odsączyć na sicie.
Ser i jabłko pokroić w drobną kosteczkę,dodać odsączony por oraz pozostałe składniki.
Wszystko wymieszać z sosem przyprawić solą i pieprzem po czym i odstawić do przegryzienia.