Sałatka porowa z warzywami i jabłkiem

Sałatka porowa

 

2 średnie pory

1 mały słoiczek marynowanych ( krojonych) pieczarek

1 puszka zielonego groszku

2 średnie ogórki konserwowe

1 jabłko

20 dag sera żółtego (niekoniecznie)

(można dodać również kukurydzę z puszki i ugotowane jajka na twardo )

sos;

3 łyżki majonezu

3 łyżki gęstego jogurtu

1 płaska łyżeczka musztardy

1 płaska łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu wymieszać

 

Jasną cześć pora pokroić w półplasterki i sparzyć na sicie, po czym szybko przelać zimną wodą i odstawić aż do odsączenia.

Ogórki pokroić w małą kosteczkę następnie wraz z pieczarkami i groszkiem również odsączyć na sicie.

Ser i jabłko pokroić w drobną kosteczkę,dodać odsączony por oraz pozostałe składniki.

Wszystko wymieszać z sosem przyprawić solą i pieprzem po czym i odstawić do przegryzienia.