Placek na jogurcie z owocami lub bakaliami
Zamiast owoców można dodać do ciasta 200 g skórki pomarańczowej wymieszanej z rodzynkami. Lub położyć na ciasto połówki śliwek (skórką do dołu)
Składniki;
2,5 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250 ml )
3 jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka jogurtu (lub kefiru, maślanki)
0,5 szklanki oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 średnie jabłka (lub 350 g obranego rabarbaru)
parę kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
Wszystko razem wymieszać (można również najpierw całe jajka ubijać z cukrem około 5 minut) Następnie dodać obrane i pokrojone jabłka, po czym wszystko najlepiej ręcznie wymieszać.
Wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm lub (prostokątnej blaszki o wymiarach 25 x 35 cm)
Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu polać lukrem
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyzka gorącej wody
Wszystko dobrze utrzeć, pod koniec ucierania dobrze jest dodać odrobinę oliwy lub olejku zapachowego, wtedy lukier nie będzie zbyt mocno pękał gdy zastygnie.
Porada;
Świetnie nadaje się też do pieczenia w prodiżu, pieczemy wówczas 45 minut.