Wątróbka z jabłkiem
1 kg wątroby drobiowej (dałam z indyka)
10 dkg boczku wędzonego
2 obrane jabłka
2 cebule
1 łyżka majeranku
pieprz
Wątróbkę umyć, odsączyć, obrać z błon i tłuszczu.
Boczek, cebulę i jabłka pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać jabłka, cebulę i majeranek.
Na patelni wysmażyć boczek, dodać wątróbkę.
Wątrobę upiec z jednej strony i przewrócić, teraz dodać składniki z miseczki.
Dusić wszystko razem kilka minut.
Gdy jabłka zmiękną, wtedy zdjąć z ognia, posolić i przyprawić pieprzem
Można zrobić również metodą na dwie patelnie.
Na jednej patelni smażymy wątróbkę, a na drugiej roztapiamy boczek dodając składniki z miseczki.
Gdy jabłka zmiękną dodajemy do patelni z upieczoną wątróbką.
Najlepiej smakuje z ziemniakami i świeżą surówką.
Rada; Wątroba lepiej smakuje gdy wcześniej ją namoczymy przez 3-4 godziny w mleku