Ciasto czekoladowe bardzo wilgotne (typu Brownies)

1

 

Ciasto piekłam w prodiżu, ale często piekę je też na blaszce o wym. 23cm x 38cm

Gdy ciasto „pęknie” podczas pieczenie, trzeba wtedy wyłączyć piekarnik (będzie jeszcze lekko niedopieczone) dopiero przy stygnięciu „dochodzi”.Będzie wtedy kleiste i bardzo wilgotne.
Można z niego robić nawet tort.

Składniki na blaszkę;

Suche składniki;
3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki sody
2/3 łyżeczki soli
1 szklanka gorzkiego kakao (około 5 dużych łyżek)
1,5 szklanki cukru
składniki mokre;
3 jaja
1,5 szklanki maślanki
1 szklanka oleju
pół buteleczki olejku waniliowego
1,5 szklanki gorącej wody lub kawy.
Można również dodać kieliszek mocnej wódki lub rumu

W misce wymieszać suche składniki, następnie dodać składniki mokre.
Wszystko wymieszać (nawet miksera nie trzeba używać)
Piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce, wysypanej bułką tartą lub mielonymi orzechami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, wtedy ciasto „pęknie” i jest już gotowe.
Nie pieczemy tego ciasta dłużej, bo czym dłużej się go piecze tym robi się bardziej suche.
WAŹNE!
Ciasta nie sprawdzać patyczkiem ponieważ musi ono pozostać mokre.

 

Proporcje na prodiż;
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
2/3 szklanki gorzkiego kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka gorącej wody lub kawy
Piec w wysmarowanym i wysypanym bułką tartą prodiżu przez 45 minut (nie dłużej bo będzie suche)

Trzeba tylko pamiętać żeby gorącą wodę wlewać zawsze na samym końcu.