Kapuśniaczki

Kapuśniaczki8

Część ciasta faszerowałam kapustą z pieczarkami, a część z kapustą wymieszaną z metką tatarską.

Ciasto;
500 g mąki
200 ml mleka
50 g masła
2 jajka
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży

Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami dodać sól, cukier, rozbełtane jajka i letnie mleko.
Wszystko wymieszać dodając roztopione i wystudzone masło.
Całość zagniatać aż powstanie elastyczne ciasto, po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (aż podwoi objętość)

Farsz;
800 g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
500 g pieczarek
2 średnie cebule
1 łyżeczka przyprawy do zup ( lub sos sojowy )
pieprz, sól do smaku

1 torebka sosu grzybowego (bez dodatku: konserwantów, glutaminianu sodu, barwników)

Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim, odsączyć na sicie.
Pokrojoną cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojone pieczarki.
Gdy całość jest już podsmażona, dodać odsączoną i posiekaną kapustę oraz wsypać sos grzybowy.
Całość chwilkę poddusić, doprawić przyprawą do zup, pieprzem i solą.

Ciasto cienko rozwałkować, ułożyć farsz wzdłuż brzegu i zwinąć w rulon na jeden raz.
Rulonik pokroić na kawałki i układać (zakładką do dołu) na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, po czym posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st, na około 15 minut.