Drożdżowe rogaliki

IMG_7263

 

Do nadziewania użyłam gotowej masy makowej.
Rogaliki  można zrobić również z nadzieniem słonym,wtedy nie dodajemy cukru do ciasta,a w zamian wsypujemy jedną łyżeczkę soli więcej.

500 g mąki
1 paczuszka suszonych drożdży (7 g)
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
250 ml ciepłego mleka
1 żółtko
1,5 łyżki oleju

Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier, masło oraz ciepłe mleko.
Całość zagnieść na gładkie ciasto, wysmarować olejem i przykryć ściereczką odstawiając w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wykrawać trójkąty, po czym ułożyć masę i zawijać jak rogaliki.

IMG_7239
Rogaliki ułożyć na papierze pergaminowym,posmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 12 minut.

Zamiast w piekarniku, można je również smażyć w głębokim tłuszczu jak pączki.