Brzoskwiniowy keks z galaretek bez pieczenia
1 puszka brzoskwiń (netto 820 g)
3 galaretki brzoskwiniowe
250 ml gorącej wody
400 g jogurtu naturalnego
3 świeże brzoskwinie
130 g herbatników typu petitki
Dno formy keksowej o wym. 35 cm x 12 cm x 8 cm wyłożyć folią spożywczą (bez boków)
Następnie na dno położyć warstwę herbatników.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Puszkę z brzoskwiniami zmiksować razem z sokiem, następnie wymieszać z jogurtem i wystudzonymi galaretkami, po czym włożyć do lodówki aż całość będzie tężeć.
Do tężejącej masy dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże brzoskwinie.
Masę wlać na herbatniki, następnie na górze ponownie ułożyć warstwę herbatników i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
Po tym czasie masę oddzielić nożem od boków formy i przerzucić do góry dnem.
Górę można dodatkowo ozdobić kleksem bitej śmietany i cząstkami brzoskwiń.