Brzoskwiniowy keks z galaretek bez pieczenia

1 puszka brzoskwiń (netto 820 g)

3 galaretki brzoskwiniowe

250 ml gorącej wody

400 g jogurtu naturalnego

3 świeże brzoskwinie

130 g herbatników typu petitki

 

Dno formy keksowej o wym. 35 cm x 12 cm x 8 cm wyłożyć folią spożywczą (bez boków)

Następnie na dno położyć warstwę herbatników.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

Puszkę z brzoskwiniami zmiksować razem z sokiem, następnie wymieszać z jogurtem i wystudzonymi galaretkami, po czym włożyć do lodówki aż całość będzie tężeć.

Do tężejącej masy dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże brzoskwinie.

Masę wlać na herbatniki, następnie na górze ponownie ułożyć warstwę herbatników i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)

Po tym czasie masę oddzielić nożem od boków formy i przerzucić do góry dnem.

Górę można dodatkowo ozdobić kleksem bitej śmietany i cząstkami brzoskwiń.