Ciasto brzoskwiniowe
Ciasto piekłam w dużej tortownicy, jednak lepiej jest użyć mniejszej tak jak napisałam w przepisie, o średnicy 26 cm.
3 duże jajka
2 szklanki mąki tortowej ( 320 g )
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
150 ml oleju
150 g cukru ( ¾ szklanki )
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1 puszka brzoskwiń
Dwie połówki brzoskwiń zmiksować na mus i włożyć do szklanki, następnie wlać tyle soku z brzoskwiń żeby po wymieszaniu z musem całość miała 200 ml
Resztę brzoskwiń pokroić w drobną kostkę.
Całe jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz ze szczyptą soli na puszystą masę, po czym dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz mus z sokiem.
Wszystko dokładnie utrzeć, a następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.
Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 45 minut ( grzanie górne i dolne )
Zimny placek można oblać lukrem lub ozdobić rozetką z bitej śmietany.