Ciasto brzoskwiniowe

IMG_0648

Ciasto piekłam w dużej tortownicy, jednak lepiej jest użyć mniejszej tak jak napisałam w przepisie, o średnicy 26 cm.

3 duże jajka

2 szklanki mąki tortowej ( 320 g )

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

150 ml oleju

150 g cukru ( ¾ szklanki )

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

1 puszka brzoskwiń

Dwie połówki brzoskwiń zmiksować na mus i włożyć do szklanki, następnie wlać tyle soku z brzoskwiń żeby po wymieszaniu z musem całość miała 200 ml

Resztę brzoskwiń pokroić w drobną kostkę.

Całe jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz ze szczyptą soli na puszystą masę, po czym dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz mus z sokiem.

Wszystko dokładnie utrzeć, a następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, i delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.

Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 45 minut ( grzanie górne i dolne )

Zimny placek można oblać lukrem lub ozdobić rozetką z bitej śmietany.

IMG_0602

IMG_0605

IMG_0610

IMG_0624