Sernik z chałwą bez spodu
Konsystencją przypomina sernik wiedeński
1 kg mielonego twarogu
1 szklanka brązowego cukru
5 średnich jajek
200 g ulubionej chałwy
2 budynie waniliowe
200 ml śmietany kremówki 30 %
Do misy w robota włożyć twaróg, cukier, całe jajka oraz chałwę, następnie wsypać suche budynie.
Wszystko zmiksować, tylko aż do połączenia składników.
Zimną śmietanę ubić i dodać do utartej masy serowej, ponownie wszystko delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm nie smarować, tylko wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Masę serową wlać do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 60 minut ( grzanie dolne i górne)
Po upieczeniu zostawić w piekarniku przez około 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach
Po wystudzeniu oblać letnią lub zimną polewą z chałwy
Polewa z chałwą;
250 ml mleka
150 g chałwy
1 płaska łyżeczka żelatyny
Mleko podgrzać z chałwą ( nie gotować) następnie wsypać żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić.