Sernik z chałwą bez spodu

Sernik z chałwą bez spodu

 

Konsystencją przypomina sernik wiedeński

1 kg mielonego twarogu

1 szklanka brązowego cukru

5 średnich jajek

200 g ulubionej chałwy

2 budynie waniliowe

200 ml śmietany kremówki 30 %

 

Do misy w robota włożyć twaróg, cukier, całe jajka oraz chałwę, następnie wsypać suche budynie.

Wszystko zmiksować, tylko aż do połączenia składników.

Zimną śmietanę ubić i dodać do utartej masy serowej, ponownie wszystko delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 24 cm nie smarować, tylko wyłożyć dno papierem do pieczenia.

Masę serową wlać do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 60 minut ( grzanie dolne i górne)

Po upieczeniu zostawić w piekarniku przez około 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach

Po wystudzeniu oblać letnią lub zimną polewą z chałwy

 

Polewa z chałwą;

250 ml mleka

150 g chałwy

1 płaska łyżeczka żelatyny

Mleko podgrzać z chałwą ( nie gotować) następnie wsypać żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić.

Sernik z chałwą bez spodu002

Sernik z chałwą bez spodu007

Sernik z chałwą bez spodu0001

Sernik z chałwą bez spodu21