Sernik z prażonymi jabłkami
Zamiast piec ciasto można użyć gotowego biszkoptu lub biszkopciki.
Ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm
3 duże jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym wsypać obie przesiane mąki z proszkiem.
Całość wlać do tortownicy (dno wyłożone papierem pergaminowym)
Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop,na około 10 minut
Masa serowa;
0,5 kg mielonego twarogu (z wiaderka)
0,5 kg prażonych jabłek ze słoika
200 ml zimnej śmietanki 30%
3 kopiaste łyżki cukru pudru
2 cytrynowe galaretki
500 ml gorącej wody
Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie,po czym odstawić aż będą zimne (i dalej płynne)
Ser delikatnie utrzeć z cukrem pudrem,dodać prażone jabłka oraz zimną galaretkę
Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej
Całość wymieszać i wlać na biszkopt,następnie włożyć do lodówki.
Dodatkowo przygotować;
16 szt delicji
2 galaretki agrestowe
750 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostawić aż będą zimne i gęste.
Gdy masa serowa będzie już sztywna,ułożyć delicje i zalać gęstniejącą galaretką agrestową.