Sernik z prażonymi jabłkami

IMG_3309

 

Zamiast piec ciasto można użyć gotowego biszkoptu lub biszkopciki.

Ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm

3 duże jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym wsypać obie przesiane mąki z proszkiem.

Całość wlać do tortownicy (dno wyłożone papierem pergaminowym)

Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop,na około 10 minut

 

Masa serowa;

0,5 kg mielonego twarogu (z wiaderka)

0,5 kg prażonych jabłek ze słoika

200 ml zimnej śmietanki 30%

3 kopiaste łyżki cukru pudru

2 cytrynowe galaretki

500 ml gorącej wody

Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie,po czym odstawić aż będą zimne (i dalej płynne)

Ser delikatnie utrzeć z cukrem pudrem,dodać prażone jabłka oraz zimną galaretkę

IMG_3273

Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej

Całość wymieszać i wlać na biszkopt,następnie włożyć do lodówki.

Dodatkowo przygotować;

16 szt delicji

2 galaretki agrestowe

750 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostawić aż będą zimne i gęste.

Gdy masa serowa będzie już sztywna,ułożyć delicje i zalać gęstniejącą galaretką agrestową.

IMG_3283

IMG_3299