Placki z cukinii

Placki z cukinii1

 

1,5 kg młodej małej cukinii
1 kopiasta łyżeczka soli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g sera feta
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 ząbki posiekanego czosnku
4 jajka
7 łyżek mąki pszennej(około150 g)
gałka muszkatołowa
pieprz,sól

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać łyżeczkę soli i odstawić na około 20 minut aż puści cały sok.
(Jeżeli cukinia jest duża i dojrzała, trzeba ją wcześniej obrać ze skórki i wydrążyć nasiona)
Cukinie dobrze odcisnąć w dłoniach, dodać czosnek, zioła prowansalskie, szczypiorek, pokrojony w kosteczkę ser feta i jajka.
Całość dobrze wymieszać, po czym wsypać mąkę, oraz doprawić świeżo starta gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli.
Ponownie wymieszać i smażyć na gorącym oleju.
Usmażone placki osączyć na ręczniku papierowym.