Rafaello

 

ciasto;
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżki zimnej wody

Jaja ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać oba rodzaje przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Wlać olej i wodę, wymieszać i wylać na na blaszkę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożoną papierem pergaminowym ( tylko dno )
Piec w temp. 180 stopni około 12 minut.

Masa;
0,5 litra mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g. białej czekolady (dobrej jakości)
300-350 g. kokosu
2 śnieżki

Czekoladę z cukrem waniliowym rozpuszczamy w ciepłym mleku skondensowanym, i odstawiamy na parę godzin do lodówki.
Do zimnego mleka z czekoladą wsypujemy obie śnieżki i ubijamy na sztywno, po czym wsypujemy kokos.
Masę wyłożyć na biszkopt i posypać trzema łyżkami kokosu uprażonego wcześniej na suchej patelni.

Można zmienić smak ciasta smarując upieczony biszkopt dowolnym dżemem, lub wlać do masy kokosowej gęstniejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w szklance wody.