Mielonka w słoiku
1,5 kg mielonego mięsa z łopatki lub karkówki.
4-5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
0,5 szklanki zimnej wody
3 łyżeczki suchej żelatyny
2 łyżeczki majeranku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nałożyć do 3/4 wysokości małych słoików
Mięso dobrze ubić łyżką w słoiku i mocno zakręcić.
Słoiczki włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę do około połowy wysokości słoików i przykryć pokrywką.
Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować przez 50 minut.
Studzić w garnku, po czym ponownie gotować przez 35 minut.
Ostudzone słoiki z mięsem przechować w lodówce.
Kiełbasę można również zrobić bez dodatku żelatyny, wtedy nie dodajemy wody do mięsa.
Z tej ilości mięsa wychodzi 6 większych słoiczków po dżemie.
Rady;
Najlepiej użyć małych słoiczków z szerokim otworem, wtedy łatwiej jest wyjąć mięso.
Zamiast pasteryzować na dwa razy, można słoiki całkowicie zalać wodą i od momentu zagotowania, gotować przez 2 godziny. Trzeba pamiętać aby słoiki były cały czas pod wodą, i w razie potrzeby dolewać wrzącej wody.