Babka z bananami

Babka z bananami

 

3 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
6 jajek
3/4 szklanki cukru
4-5 bananów
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku
100 g skórki pomarańczowej

Jajka utrzeć z połową cukru i masłem
Obrane banany utrzeć z resztą cukru i śmietaną.
Do utartej masy jajecznej dodać utarte banany,skórkę pomarańczową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystko wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
Piec około 45-50 minut w 180 st.

Po ostygnięciu można polać lukrem i ewentualnie ozdobić dodatkową porcją skórki pomarańczowej.

 

Lukier Królewski ( śnieżnobiały )
1 szklanka cukru pudru ( szklanka= 250 ml )
1 białko ze sparzonego jajka
kilka kropel dowolnego aromatu ( można pominąć )

1 łyżeczka soku z cytryny

Do naczynia wlać białko, dodać cukier puder i aromat, po czym wszystko utrzeć do białości, następnie wlać sok z cytryny.