Gruszki na marcepanowym cieście

10 niewielkich gruszek (około 1400 g)
0,5 cytryny
250 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
200-250 g masy marcepanowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dużych jajek (L)
2 szklanki mąki (300 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
szczypta soli

Gruszki obrać,przeciąć na połowę,naciąć na górze,następnie włożyć do miski i skropić z cytryną.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,po czym cały czas ucierając dodawać po kawałeczku masy marcepanowej.
Do utartej masy dodawać kolejno po jednym jajku (cały czas ucierając)
Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli.
Ciasto dobrze wymieszać i wlać do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o wym. 25 cm x 38 cm.
Na cieście ułożyć gruszki (nacięciem do góry)

IMG_6493
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni,około 35 minut.
Przed podaniem, posypać cukrem pudrem wymieszanym z niewielką ilością cynamonu.

Gruszki na marcepanowym cieście