Jabłecznik bez tłuszczu i z dużą ilością jabłek
Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne
Składniki ciasta;
2 szklanki maki tortowej (szklanka= 250 ml)
¾ szklanki brązowego cukru (lub białego)
0,5 szklanki jogurtu (5 łyżek)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 średnie jajka (rozmiar M)
Dodatkowo;
1,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, na końcu wlać jogurt i wszystko utrzeć mikserem na jednolitą masę.
Surowe ciasto wlać do jabłek i dokładnie wymieszać.
Następnie jabłka wymieszane z ciastem wyłożyć do prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wymiarach 25 x 35 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 60 – 70 minut (grzanie górne i dolne)
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.