Jabłecznik bez tłuszczu i z dużą ilością jabłek

Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne

Składniki ciasta;

2 szklanki maki tortowej (szklanka= 250 ml)

¾ szklanki brązowego cukru (lub białego)

0,5 szklanki jogurtu (5 łyżek)

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 średnie jajka (rozmiar M)

Dodatkowo;

1,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, na końcu wlać jogurt i wszystko utrzeć mikserem na jednolitą masę.

Surowe ciasto wlać do jabłek i dokładnie wymieszać.

Następnie jabłka wymieszane z ciastem wyłożyć do prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wymiarach 25 x 35 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 60 – 70 minut (grzanie górne i dolne)

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.