Tarta jabłkowa na cieście francuskim
1 płat ciasta francuskiego
1 kg jabłek
1-2 łyżki wody
1 łyżeczka masła
5-6 płaskich łyżeczek brązowego cukru
Jabłka obrać i pokroić na półplasterki.
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone jabłka i wodę, dusić aż lekko zmiękną uważając aby się nie rozpadły, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków..
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto układając na każdym kawałku jabłka tak aby lekko na siebie nachodziły.
Wszystko posypać brązowym cukrem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 25 minut,do momentu aż ciasto i jabłka będą zrumienione.
Najlepsza jest na ciepło.
W podobny sposób można zrobić ciastka z ananasem