Ciasto z solonym kajmakiem na budyniu oraz z jabłkami w galaretce
Biszkopt;
6 dużych jajek
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 kopiastych łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Formę o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym (tylko dno)
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie wsypać porcjami cukier i ubić na sztywną masę.
Następnie do piany dodawać po jednym żółtku, na końcu wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną.
Masę przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut, do suchego patyczka (grzanie górne i dolne)
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 części.
Jabłka w galaretce;
1,5 kg obranych jabłek
3 łyżki wody
1 sucha galaretka pomarańczowa (lub brzoskwiniowa)
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie przełożyć do garnka i wlać wodę.
Całość smażyć około 15 minut, aż wyparuje woda (cały czas mieszać)
Na końcu gorące jabłka zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Masa z solonym kajmakiem na budyniu;
1 litr mleka
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
¾ łyżeczki soli
3 budynie waniliowe bez cukru
1 kopiasta łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Budynie wymieszać w szklance mleka.
Masę kajmakową zmiksować w garnku, wlać pozostałe mleko, dodać sól i zagotować (często mieszając)
Do gotującego się mleka wlać wymieszane budynie i ugotować gęsty budyń.
Następnie budyń zdjąć z ognia, wlać ciepłą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać
Wykonanie;
Gorący budyń wylać na jedną część biszkoptu, odstawić aż wystygnie .
Na masę położyć drugą część biszkoptu, po czym nasączyć go lekko wodą z cytryną.
Następnie na górny biszkopt wyłożyć wystudzoną masę jabłkową i wstawić do lodówki na całą noc.