Ciasto z solonym kajmakiem na budyniu oraz z jabłkami w galaretce

Biszkopt;

6 dużych jajek

6 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 kopiastych łyżek mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Formę o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym (tylko dno)

Białka ubić ze szczyptą soli, następnie wsypać porcjami cukier i ubić na sztywną masę.

Następnie do piany dodawać po jednym żółtku, na końcu wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną.

Masę przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut, do suchego patyczka (grzanie górne i dolne)

Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 części.

 

Jabłka w galaretce;

1,5 kg obranych jabłek

3 łyżki wody

1 sucha galaretka pomarańczowa (lub brzoskwiniowa)

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie przełożyć do garnka i wlać wodę.

Całość smażyć około 15 minut, aż wyparuje woda (cały czas mieszać)

Na końcu gorące jabłka zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę.

Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

 

Masa z solonym kajmakiem na budyniu;

1 litr mleka

1 puszka masy kajmakowej (400 g)

¾ łyżeczki soli

3 budynie waniliowe bez cukru

1 kopiasta łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Budynie wymieszać w szklance mleka.

Masę kajmakową zmiksować w garnku, wlać pozostałe mleko, dodać sól i zagotować (często mieszając)

Do gotującego się mleka wlać wymieszane budynie i ugotować gęsty budyń.

Następnie budyń zdjąć z ognia, wlać ciepłą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać

 

Wykonanie;

Gorący budyń wylać na jedną część biszkoptu, odstawić aż wystygnie .

Na masę położyć drugą część biszkoptu, po czym nasączyć go lekko wodą z cytryną.

Następnie na górny biszkopt wyłożyć wystudzoną masę jabłkową i wstawić do lodówki na całą noc.

Zimne ciasto zdobić dowolną rozpuszczoną czekoladą