Ciasto marchewkowe z orzechami i masą serową

4 jajka (rozmiar L)

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 szklanki mąki (szklanka 250 ml)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao (można pominąć)

100 g mielonych orzechów

2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach (około 200 g)

150 ml oleju

szczypta soli

 

Całe jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz ze szczyptą soli na puszystą masę.

Następnie wlać olej i dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.

Na końcu wsypać orzechy i marchewkę, wszystko lekko zmiksować na małych obrotach, tylko aż do połączenia składników.

Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C około 40 minut (grzanie górne i dolne)

Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na 3 plastry.

 

Masa serowa;

Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej.

200 g masła

3 serki śmietankowe (każdy po 135 g)

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczkę kakao

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać partiami serki.

Masę podzielić na 2 nierówne części (jedną większą i mniejszą)

Do mniejszej części dodać przesiane kakao.

Masę białą rozsmarować na dolnym krążku, drugim krążkiem przykryć i położyć masę z kakao.

Całość przykryć, oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.

 

Polewa czekoladowa;

80 g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

duża szczypta żelatyny (można pominąć)

Wszystko włożyć do garnuszka i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dodatkowo przygotować, 2 łyżki posiekanych orzechów (do posypania ciasta)