Ciasto marchewkowe z orzechami i masą serową
4 jajka (rozmiar L)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao (można pominąć)
100 g mielonych orzechów
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach (około 200 g)
150 ml oleju
szczypta soli
Całe jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz ze szczyptą soli na puszystą masę.
Następnie wlać olej i dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
Na końcu wsypać orzechy i marchewkę, wszystko lekko zmiksować na małych obrotach, tylko aż do połączenia składników.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C około 40 minut (grzanie górne i dolne)
Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na 3 plastry.
Masa serowa;
Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej.
200 g masła
3 serki śmietankowe (każdy po 135 g)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczkę kakao
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać partiami serki.
Masę podzielić na 2 nierówne części (jedną większą i mniejszą)
Do mniejszej części dodać przesiane kakao.
Masę białą rozsmarować na dolnym krążku, drugim krążkiem przykryć i położyć masę z kakao.
Całość przykryć, oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Polewa czekoladowa;
80 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
duża szczypta żelatyny (można pominąć)
Wszystko włożyć do garnuszka i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodatkowo przygotować, 2 łyżki posiekanych orzechów (do posypania ciasta)