Smarowidło z kaczki do słoików
Przepis na 4 słoiczki o pojemności 200 ml
1 kaczka (około 2 kg)
1 średnia marchewka
1 średnie jabłko
1 mała cebula ( można pominąć)
4 ząbki czosnku
2 łyżko majeranku
sól
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ostrej musztardy
150 ml wody
Kaczkę (bez szyi i skrzydeł) podzielić na 4 części.
Każdą część natrzeć solą i skórę gęsto naciąć nożem.
Części kaczki ułożyć na suchej blaszce i włożyć bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200°C
na około 30 minut (grzanie górne i dolne).
Po tym czasie kaczkę wyjąć i powstały tłuszcz zlać do garnka.
Następnie podpieczoną kaczkę ponownie położyć na blaszce, wlać wodę, ułożyć obrane i przekrojone na połowę warzywa oraz jabłko.
Całość przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny, aż mięso zmięknie.
Wystudzoną kaczkę obrać i zmielić w maszynce wraz z cebulą, czosnkiem, marchewką i jabłkiem.
Zmielone mięso wymieszać z roztopionym kaczym tłuszczem i dodać majeranek oraz pieprz.
Wszystko wymieszać i włożyć do słoiczków.
Pasteryzować w gorącej wodzie pod przykryciem około 10 – 15 minut.