Smarowidło z kaczki do słoików

Przepis na 4 słoiczki o pojemności 200 ml

1 kaczka (około 2 kg)

1 średnia marchewka

1 średnie jabłko

1 mała cebula ( można pominąć)

4 ząbki czosnku

2 łyżko majeranku

sól

0,5 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka ostrej musztardy

150 ml wody

 

Kaczkę (bez szyi i skrzydeł) podzielić na 4 części.

Każdą część natrzeć solą i skórę gęsto naciąć nożem.

Części kaczki ułożyć na suchej blaszce i włożyć bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200°C

na około 30 minut (grzanie górne i dolne).

Po tym czasie kaczkę wyjąć i powstały tłuszcz zlać do garnka.

Następnie podpieczoną kaczkę ponownie położyć na blaszce, wlać wodę, ułożyć obrane i przekrojone na połowę warzywa oraz jabłko.

Całość przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny, aż mięso zmięknie.

Wystudzoną kaczkę obrać i zmielić w maszynce wraz z cebulą, czosnkiem, marchewką i jabłkiem.

Zmielone mięso wymieszać z roztopionym kaczym tłuszczem i dodać majeranek oraz pieprz.

Wszystko wymieszać i włożyć do słoiczków.

Pasteryzować w gorącej wodzie pod przykryciem około 10 – 15 minut.