Mięso ze słoika bez soli peklującej
Szynkę lepiej zamienić na łopatkę, mięso jest wtedy bardziej soczyste.
Składniki;
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
Dodatkowo przygotować;
5 słoików ( o pojemności 0,5 l)
10 kulek jałowca
10 kulek ziela angielskiego
5 liści laurowych
Mięso pokroić w większą kostkę ( około 3 x 4 cm )
Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, majeranek, kolendrę, pieprz ziołowy i czarny, wszystko dokładnie wymieszać.
Na dno każdego słoika wrzucić 1 liść laurowy i po 2 kulki jałowca oraz ziela angielskiego.
Mięso upchać do ¾ wysokości słoika i mocno zakręcić.
Na dno wysokiego garnka położyć ściereczkę, następnie poukładać słoiki tak aby nie stykały się ze sobą, następnie zakryć całkowicie zimną wodą (parę centymetrów ponad słoiki ) i przykryć pokrywką.
Od momentu wrzenia, gotować około 3,5 godz, pamiętając o tym, aby słoiki były cały czas pod wodą ( w razie konieczności dolać wrzącej wody)
Słoiki pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.
Polecam również mielonkę ze słoika