Mięso ze słoika bez soli peklującej

Szynkę lepiej zamienić na łopatkę, mięso jest wtedy bardziej soczyste.

 

Składniki;

1 kg mięsa z szynki wieprzowej

1 kg mięsa z łopatki wieprzowej

3 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

4 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

 

Dodatkowo przygotować;

5 słoików ( o pojemności 0,5 l)

10 kulek jałowca

10 kulek ziela angielskiego

5 liści laurowych

 

Mięso pokroić w większą kostkę ( około 3 x 4 cm )

Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, majeranek, kolendrę, pieprz ziołowy i czarny, wszystko dokładnie wymieszać.

Na dno każdego słoika wrzucić 1 liść laurowy i po 2 kulki jałowca oraz ziela angielskiego.

Mięso upchać do ¾ wysokości słoika i mocno zakręcić.

Na dno wysokiego garnka położyć ściereczkę, następnie poukładać słoiki tak aby nie stykały się ze sobą, następnie zakryć całkowicie zimną wodą (parę centymetrów ponad słoiki ) i przykryć pokrywką.

Od momentu wrzenia, gotować około 3,5 godz, pamiętając o tym, aby słoiki były cały czas pod wodą ( w razie konieczności dolać wrzącej wody)

Słoiki pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.

 

Polecam również mielonkę ze słoika