Cannelloni z farszem do ruskich pierogów
Do farszu można dodać trochę majeranku lub suszonej mięty.
250 g rurek cannelloni ( 24 szt )
Farsz;
0,5 ugotowanych ziemniaków
0,5 kg półtłustego twarogu
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
sól
czarny pieprz mielony
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano, na łyżce oleju.
Zimne ziemniaki ( ugotowane wcześniej w osolonej wodzie ) przecisnąć przez praskę, dodać rozgnieciony widelcem twaróg oraz wystudzoną cebulkę.
Wszystko doprawić solą i sporą ilością mielonego pieprzu, wymieszać.
Sos;
100 g wędzonego, chudego boczku wędzonego
1 średnia cebula
200 g słodkiej śmietany kremówki 30 %
300 ml zimnej wody
sól
pieprz
Boczek pokroić w kostkę i roztopić na patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
Na końcu dodać śmietanę i wodę, całość doprawić solą i pieprzem
Wykonanie;
Surowe rurki faszerować farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, całość zalać letnim sosem i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut (grzanie górne i dolne)
Polecam również Cannelloni ze szpinakiem