Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym
1 kg swieżego szpinaku
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła
0,5 paczki sera feta
sól,pieprz do smaku
makaron do cannelloni (około 13-14 sztuk)
Obrany i umyty szpinak poddusić na łyżce masła,gdy woda wyparuje dodać przeciśnięte ząbki czosnku i drobno pokrojony ser feta,doprawić solą i pieprzem.
Surowy makaron nadziewać ostygniętym szpinakiem
Sos
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
pieprz
Masło rozpuścić, wsypać mąkę, wymieszać wlewając zimne mleko, mieszać aż do zgęstnienia po czym dodać gałkę muszkatołową i pieprz do smaku.
4 łyżki sosu wlać do żaroodpornego naczynia, ułożyć rurki ze szpinakiem,zalać pozostałym sosem.
Na górę ułożyć plastry sera wędzonego (lub starty)
Piec w piekarniku w tem. 200 st przez około 25 minut.
Ser wędzony można zastąpić mozzarellą.