Gruzińskie pierożki Chinkali

Do prawdziwych Chinkali dodaje się jeszcze mieloną baraninę.

 

500 g mielonego mięsa wołowego

500 g mielonego mięsa wieprzowego

500 ml wody ( lub niesolonego rosołu )

2 średnie drobno posiekane cebule

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 ząbki posiekanego czosnku

1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

 

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, wlewając partiami wodę, aż mięso wchłonie cały płyn.

 

Ciasto;

6 szklanek mąki pszennej ( szklanka = 250 ml )

2 łyżki oleju

2 szklanki wrzącej wody

Całość mieszamy najpierw łyżką, a zaraz potem zagniatamy ręką aż będzie plastyczne.
Wyrobione ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 20 minut aby zmiękło.

Następnie bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko (resztę ciasta trzymamy najlepiej we woreczku, aby nie obeschło)

Wycinamy kółka o średnicy 10 lub 12 cm, po czym nakładamy 1 łyżkę farszu i zlepiamy tworząc sakiewkę.

Sakiewki wkładamy do wrzącej lekko posolonej wody, i od momentu wpłynięcia gotujemy około 8 minut.

Podajemy jako samodzielne danie posypane pieprzem oraz ewentualnie natką pietruszki.