Gruzińskie pierożki Chinkali
Do prawdziwych Chinkali dodaje się jeszcze mieloną baraninę.
500 g mielonego mięsa wołowego
500 g mielonego mięsa wieprzowego
500 ml wody ( lub niesolonego rosołu )
2 średnie drobno posiekane cebule
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki posiekanego czosnku
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, wlewając partiami wodę, aż mięso wchłonie cały płyn.
Ciasto;
6 szklanek mąki pszennej ( szklanka = 250 ml )
2 łyżki oleju
2 szklanki wrzącej wody
Całość mieszamy najpierw łyżką, a zaraz potem zagniatamy ręką aż będzie plastyczne.
Wyrobione ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 20 minut aby zmiękło.
Następnie bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko (resztę ciasta trzymamy najlepiej we woreczku, aby nie obeschło)
Wycinamy kółka o średnicy 10 lub 12 cm, po czym nakładamy 1 łyżkę farszu i zlepiamy tworząc sakiewkę.
Sakiewki wkładamy do wrzącej lekko posolonej wody, i od momentu wpłynięcia gotujemy około 8 minut.
Podajemy jako samodzielne danie posypane pieprzem oraz ewentualnie natką pietruszki.